ΛΥΡΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ - 10 ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ & ΦΩΝΗ (2009)

Η ηχογράφηση και η μίξη ήχου έγινε από τον Γιώργο Μπακάλη.
Studio Magnanimous, Θεσσαλονίκη. Ιανουάριος 2009.

 

Οι "Λυρικοί ορίζοντες" είναι ένας κύκλος ποιημάτων σε ποίηση Νεόφυτου Ιορδανίδη, μελοποιημένος για πιάνο και φωνή.

Σύνθεση, πιάνο, τραγούδι: Νίκος Ορδουλίδης

 

Μπορείτε να αγοράσετε το CD online εδώ.

--

 

Σημείωμα του ποιητή

Οδοιπόρος στων οραματισμών του τις στράτες ο ποιητής, μέσα από της ποίησης τα μονοπάτια στους λυρικούς του ορίζοντες χάνεται και τραγουδά λέξη-λέξη, στίχο-στίχο, νοσταλγίες, χαρές, λύπες, λαχτάρες, θύμησες, πόνους, όνειρα και ελπίδες ζωής που μοιάζουν κρυφές πληγές, όταν δεν πραγματώνονται. Ναι τους λυρικούς του ορίζοντες δρασκελά βήμα-βήμα, τους καημούς του ανθρώπου υμνώντας. Το δάκρυ της θλίψης του γεύεται και του τρατάρει το δικό του δάκρυ ο ποιητής, αντίδωρο πόνου από το αίμα των στίχων του.

 

Ιερουργός της θεάς ποίησης, μύστη των ονειρικών στοχασμών του ποιεί ευλαβικά τον άνθρωπο. Και πονά διπλά καθώς γεύεται το ανθρώπινο δάκρυ. Αυτή είναι η αιώνια μοίρα του ποιητή. Να πονά. Και μέσα στη σιωπή του πόνου του, τη λύτρωσή του ν’ αποζητά. Σαν άλλος Οδυσσέας κι ο ποιητής χρόνια γυρεύει την Ιθάκη του, μα δεν τη βρίσκει ποτέ. Η επίμονη και επίπονη πορεία του ποιητή προς τη δική του Ιθάκη δεν έχει αναπαμό, δεν θα’ χει αναπαμό καμιά φορά. Αιχμάλωτος στης θείας ποίησης τα κάλλη, σταυρώνεται πάνω στους στίχους του, τις ελπίδες ενός αύριο αναζητώντας.

 

Όμως οι λυρικοί ορίζοντες όπου ταξιδεύει ο ποιητής, το ψηφιδωτό των ονείρων ζωγραφίζοντας, φωτεινοί γαλαξίες γίνονται, καθώς, ξεχασμένος στην ονειρική του έκσταση, αφουγκράζεται με συγκίνηση, μουσικής θεσπέσιες νότες, λες θείας μετάληψης κρασί, είτε γλυκόηχες αναστάσιμες καμπάνες ή και σταγόνες πλούσιας ανοιξιάτικης βροχής, των στίχων του τους μίσχους να δροσίζουν. Και κάποια δάκρυα που κατεβαίνουν στα μάτια του αβίαστα, σαν το ροδόσταμο θαρρείς στάλα τη στάλα, του ευφραίνουν την ψυχή και το πνεύμα. Κι όταν ακούει τους στίχους του να του τραγουδούν με τη φωνή της αέρινης, της αιθέριας μουσικής του εκλεκτού μουσικού Νίκου Ορδουλίδη, τότε  ο ποιητής,  αισθάνεται πως ζει ευτυχισμένος το όνειρό του.

 

Νεόφυτος Ιορδανίδης

--

 

Σημείωμα του συνθέτη

Οι «Λυρικοί Ορίζοντες» είναι ένα έργο το οποίο αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα. Παρότι δουλεύτηκε μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, αυτό των τριών μηνών, δουλεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλο προηγούμενο. Μία άλλη πλευρά του ίδιου στοιχήματος ήταν ο επιτυχής συνδυασμός πολλών διαφορετικών πραγμάτων. Εξαιτίας αυτού μου είναι πολύ δύσκολο να κατηγοριοποιήσω τα τραγούδια αυτά και να τα εντάξω σε μία συγκεκριμένη φόρμα ή μία συγκεκριμένη κατηγορία μουσικής. Ο σκοπός ήτανε να μελοποιηθούν οι τόσο λυρικοί αυτοί στίχοι με έναν τρόπο ο οποίος θα βασιζόταν πάνω στην ελληνική λαϊκή μουσική, ντυμένη σε ένα νέο «φόρεμα».  Θεωρώ τιμή μου να μου εμπιστεύονται τέτοιου είδους «λόγια», λόγια τα οποία κατά τη γνώμη μου προέρχονται από την καρδιά, αλλά και στην καρδιά απευθύνονται. Εύχομαι η μουσική να καταφέρει να αντικατοπτρίσει το πώς αυτά τα λόγια μίλησαν στη δική μου.

 

Νίκος Ορδουλίδης

--


Λίστα τραγουδιών

 1. Δυο μέτρα γης
 2. Δυο λόγια
 3. Το σόλο του ξενύχτη
 4. Ξενύχτης και μόνος
 5. Ακόμα σ’ αγαπώ
 6. Κοιμήσου αγαπημένη
 7. Το σόλο των ονείρων
 8. Ζηλωτές ονείρων
 9. Ερωτικό τραγούδι
 10. Βγες κι απόψε να σε δω
 11. Ζωή χαμένη
 12. Είπες θα ρθεις

 

 

«…δυο λόγια θα σου γράψω αυτό το βράδυ,
που τα’ χα φυλαγμένα από καιρό…»

Ν. Ιορδανίδης

 

TORUS web site