Ένας σμυρνιός πιανίστας στην Αθήνα (2018)

Ελληνικό Παράρτημα της IAML, 2ο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης, Ωδείο Αθηνών, 27-28 Απριλίου, 2018

 

Εργαστήρι Μελέτης του Πιάνου στις Λαϊκές Μουσικές
Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου
Υπεύθυνος καθηγητής: Νίκος Ορδουλίδης, Μουσικολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος
Εργαστηριακή ομάδα (φοιτητές): Αλέξανδρος Ιωάννου, Έφη Παπαϊωάννου, Γιώργος Μωυσίδης, Έμμα Ντουσάκη, Ελευθερία Θάνη

 

Τίτλος εισήγησης: Ένας Σμυρνιός πιανίστας στην Αθήνα – Το οικογενειακό αρχείο του Μήτσου Μέρτικα

Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε και λειτουργεί εκτός του πλαισίου του προγράμματος σπουδών του ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου. Βασικό σκοπό έχει τη μελέτη του πιάνου εκτός του συνηθισμένου του πλαισίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά στις εργασίες του Εργαστηρίου, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, όταν και δόθηκε από την Ζωή Μέρτικα, κόρη του Δημήτρη Μέρτικα, το οικογενειακό αρχείο του πατέρα της, με σκοπό την ψηφιοποίηση και καταλογογράφησή του από την εργαστηριακή ομάδα. Ο Δημήτρης Μέρτικας, βρέθηκε από τη Σμύρνη στην Αθήνα, κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εργαζόταν ως πιανίστας στη Σμύρνη, ιδιότητα που ακολούθησε και στην Αθήνα, παίζοντας σε μαγαζιά, θέατρα και ορχήστρες και συνθέτοντας μουσική διαφόρων αισθητικών. Η εισήγηση αυτή θα αποτελέσει την παρουσίαση του οικογενειακού αρχείου, το οποίο αποτελείται από ποικίλο υλικό (χειρόγραφες παρτιτούρες, παρτιτούρες εμπορίου, κείμενα, φωτογραφίες κ.λπ.).


Εργαστήρι Μελέτης του Πιάνου στις Λαϊκές Μουσικές
Πέραν του μαθήματος ειδικότητας του λαϊκού πιάνου, στο οποίο καλλιεργείται η τεχνική και το ρεπερτόριο, από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 λειτουργεί το Εργαστήρι Μελέτης του Πιάνου στις Λαϊκές Μουσικές, παράλληλα με το πρόγραμμα σπουδών. Στο Εργαστήρι προστίθενται και αναμοχλεύονται και οι υπόλοιπες πτυχές, όπως αυτή της ιστορικής έρευνας και τεκμηρίωσης. Έξω από το «άγχος» του ωραρίου, οι σπουδαστές έχουν την άνεση να αναπτύξουν μία πιο ολιστική θεώρηση του υλικού, αναζητώντας ιστορικά στοιχεία που συμβάλουν σε μία πιο ολοκληρωμένη γνώση γύρω από αυτό με το οποίο καταπιάνονται στο πιάνο.

TORUS web site