ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΕΣ

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

οι ετεροτοπίες του πιάνου στα ανατολικά

επιστημονικό & καλλιτεχνικό τριήμερο

 

11-13 Δεκεμβρίου 2017

 

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα τριήμερο επιστημονικό και καλλιτεχνικό γεγονός, που θα έχει στο επίκεντρο το πιάνο εκτός του συνηθισμένου του πλαισίου.

 

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 17.00

Ο Νίκος Ορδουλίδης, πιανίστας και μουσικολόγος, θα πραγματοποιήσει ένα διαδραστικό εργαστήρι, το οποίο θα αφορά σε ζητήματα λαϊκής αισθητικής και πρακτικών εκτέλεσης. Το εργαστήρι θα αφορά προχωρημένους πιανίστες, οι οποίοι μπορούν να αναζητήσουν το ρεπερτοριακό υλικό με το οποίο θα ασχοληθούν στον εξής σύνδεσμο:

www.eastern-piano.com/el/blog/169-ergastiri.htm

Δηλώσεις συμμετοχής στο info@ordoulidis.gr

Το εργαστήρι θα είναι διαθέσιμο για περιορισμένο αριθμών ατόμων.

 

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 18.30

Ο μουσικολόγος Γιώργος Κοκκώνης θα παρουσιάσει, υπό την μορφή διαλόγου με τον Νίκο Ορδουλίδη, ορισμένες περιπτώσεις από την ιστορική δισκογραφία που προέρχεται από ένα ευρύ γεωγραφικό τόξο (Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιράν, Αλγερία, Τυνησία κ.ά.), στο οποίο το πιάνο απαντά με διαφορετικούς ρόλους από αυτούς της κλασικής Δύσης. Θα γίνει αναπαραγωγή ηχητικού υλικού από τις εν λόγω περιοχές και θα εξεταστούν, πέρα από ζητήματα μουσικής αισθητικής, ποικίλες πολιτισμικές πτυχές συνδεδεμένες με τα μουσικά προϊόντα.

 

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 21.00

Ο Άκης Πιτσάνης, μαζί με τον Νίκο Ορδουλίδη, θα παρουσιάσουν ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή, που θα περιλαμβάνει ανακατασκευές λαϊκών τραγουδιών από το ελληνόφωνο ρεπερτόριο.

 

Η είσοδος και τις τρεις ημέρες είναι ελεύθερη.

 

www.odiokrat.gr

www.eastern-piano.com

www.ordoulidis.gr

 

Νίκος Ορδουλίδης

Ο Νίκος Ορδουλίδης σπούδασε στο University of Leeds της Αγγλίας (διδακτορικό στην λαϊκή μουσικολογία και μεταπτυχιακό στην μουσική εκτέλεση) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πτυχίο μουσικής επιστήμης και τέχνης). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τον μουσικό συγκρητισμό που διέπει τα μουσικά είδη και ιδιώματα. Επίσης, οι πρακτικές εκτέλεσης και η παιδαγωγική προσέγγιση του λαϊκού πιάνου συνιστούν μία έτερη πτυχή της ερευνητικής του δραστηριότητας. Είναι ενεργός συνθέτης με πέντε δισκογραφικές δουλειές· μέλος του Modern Greek Studies Association, του ελληνικού παραρτήματος του International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres και της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Διδάσκει ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου από το 2015 και έχει εκδώσει δύο μουσικολογικά συγγράμματα: Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983). Ανάλυση της µουσικής του και τα προβλήµατα της έρευνας στην ελληνική λαϊκή µουσική (Ιανός, 2014)· Συννεφιασμένη Κυριακή και Τη Υπερμάχω – Καθρέφτισμα ή αντικατοπτρισμός; (Fagotto, 2017).

 

Γιώργος Κοκκώνης

Ο Γιώργος Κοκκώνης είναι μουσικολόγος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα). Κατάγεται από τις Σέρρες, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών. Σπούδασε στο Παρίσι σύνθεση (École Normale), τζαζ σύνθεση - ενορχήστρωση (CIM) και κυρίως μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ μετά από την εκπόνηση διατριβής σχετικά με το αίτημα της ελληνικότητας στην λόγια νεοελληνική μουσική (La question de la grécité dans la musique néohellénique, De Boccard-Association Pierre Belon, Paris 2008).

Το 1998 εισηγήθηκε την ίδρυση του ΤΛΠΜ, στο οποίο εξελέγη ως καθηγητής το 2002. Μετά από μακρόχρονες επιτόπιες έρευνες, εξέδωσε τις μονογραφίες για την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου (2008) και την Θεσσαλίας (υπό εκτύπωση) υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Επιμελήθηκε την έκδοση έργων του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και διηύθυνε τον συλλογικό τόμο Création musicale et nationalismes dans le Sud-Est européen (Études Balkaniques No 13, Paris 2007). Οι δημοσιεύσεις του αφορούν σε όλες τις εκφράσεις της ελληνικής μουσικής, λόγιες και λαϊκές.

 

Άκης Πιτσάνης

Ο Άκης Πιτσάνης είναι μουσικός με καταγωγή από την Καστοριά. Από την ηλικία των εφτά ζυμώθηκε με την προφορική εκμάθηση της μουσικής στο οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποίησε σπουδές πιάνου για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, έκανε μαθήματα φωνητικής και συμμετείχε σε παιδική χορωδία ως σολίστ, συμμετέχοντας σε συναυλίες και εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην περιφέρεια της Μακεδονίας και στην Αθήνα. Στα εφηβικά του χρόνια συνέθεσε και έδρασε με μουσικές μπάντες στο χώρο του metal, μία εκ των οποίων έχει στο ιστορικό της ένα demo με τίτλο Telma. Στα 20 του χρόνια, εγγράφεται στη σχολή οργανοποιίας Καστοριάς και αφού ολοκληρώνει τις σπουδές του, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί για πέντε χρόνια και εργάζεται ως μουσικός. Παράλληλα, μελετάει και αναπτύσει την τεχνική του τραγουδιού, ακούγοντας τραγουδιστές του αστικού λαϊκού τραγουδιού της εποχής του μεσοπολέμου. Δημιουργεί μουσικά σχήματα με τα οποία θα κάνει εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συμμετοχές στη δισκογραφία και συνεργασίες με επώνυμους και καταξιωμένους καλλιτέχνες.  Από το 2012 φοιτεί στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.          

TORUS web site