ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΗΛΙΟ

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Ο άλλος εαυτός: ψευδωνυμία, ταυτότητα και ετερότητα στην καλλιτεχνική δημιουργία

Μουσικό Χωριό, Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου, 17-18 Αυγούστου 2018


Tι είναι ψευδές σε ένα ψευδώνυμο; Γιατί γράφει κανείς τραγούδια και ποιήματα υπό άλλο όνομα; Με ποια κριτήρια επιλέγεται αυτό; Πώς επενεργεί το όνομα στο καλλιτεχνικό έργο; Το συνέδριο «Ο άλλος εαυτός: ψευδωνυμία, ταυτότητα και ετερότητα στην καλλιτεχνική δημιουργία» εξετάζει θεωρητικά και στην πράξη την έννοια της ψευδωνυμίας και τον τρόπο που επιδρά στη σύνταξη της καλλιτεχνικής ταυτότητας. Θα συζητηθούν περιπτώσεις Ελλήνων μουσικών και λογοτεχνών που έδρασαν υπό άλλο όνομα, είτε συστηματικά είτε ευκαιριακά, και θα επιχειρηθεί η κατανόηση της ιστορικής προοπτικής του φαινομένου στο πλαίσιο της νεωτερικότητας.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου μουσικοί και λογοτέχνες διαφοροποιούν πτυχές της δραστηριότητάς τους υιοθετώντας ψευδώνυμο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζουν παράλληλα να δημοσιεύουν υπό το κανονικό τους όνομα. Αντίστοιχα, κάποιοι άλλοι υιοθετούν πολλαπλές ταυτότητες, ενώ εμφανίζονται περιπτώσεις όπου δύο τελείως αντιθετικές καλλιτεχνικές δράσεις συστεγάζονται υπό το ίδιο όνομα. Στην εποχή του ίντερνετ η ψευδωνυμία των ψηφιακών μέσων είναι μια βασική επικοινωνιακή συνθήκη. Στην περίοδο της μετανεωτερικότητας η αλλαγή ονόματος μοιάζει να υπονομεύει την έννοια της αυθεντίας του καλλιτέχνη.

Θα συζητηθούν η έννοια της κατασκευής της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του δημιουργού και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της ψευδωνυμίας. Έμφαση θα δοθεί στο πλαίσιο, δηλαδή στους κοινωνικούς, ιδεολογικούς, αισθητικούς λόγους που ώθησαν τους καλλιτέχνες στην ψευδωνυμία. Τέλος, οι εισηγητές θα σχολιάσουν, μεταξύ άλλων, παράγοντες ψευδωνυμίας, όπως τους συσχετισμούς της μουσικής ή της λογοτεχνικής αγοράς, μηχανισμούς ελέγχου και λογοκρισίας, ζητήματα ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν για το κοινό.

 

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ

TORUS web site